Hilangkan stress dengan mudah dan pantas


Dalam hidup perlukan 'ruang' untuk evolve berkembang dengan penuh bermakna. Sedikit 'ruang' itulah yang memberikan kerehatan dan terapi penawar mujarab buat hati yang resah, gelisah, gundah maupun stress tertekan dalam kehidupan seharian.

Ceriakan diri kita, gembirakan hati orang terdekat. Menikmati saat hidup dengan penuh kesyukuran. Seandainya terlalu stress antara yang saya lakukan adalah lihat movies yang boleh membuatkan sel-sel otak kita kembali aktif dan positif. Stress menyebabkan hormon Kortisol dirembeskan di dalam sistem tubuh badan kita dan jika terlalu banyak akan mendatangkan mudarat sampai tak boleh tidur, otot tegang dan sakit badan. Adakalanya pertimbangan minda kita celaru dan terburu-buru. Cara paling mudah dan mujarab adalah dengan berehat dan rileks dengan aktiviti santai antaranya ialah lihat movie best.

Kita tak perlu susah payah lagi nak ke cinema wayang di gsc maupun tgv kerana akses terhadap beratus movies terbaik sudah ada di hujung jari. Lagipun boleh jimat duit dan tenaga tanpa perlu keluar dari rumah. Antara movie terbaru yang boleh kita layan jenis action & humor merembeskan banyak hormon endorphines boleh meredakan stress dengan pantas.
Antara yang saya gemar adalah movie Transformers boleh download di Lubuk Rahsia dan banyak lagi movies yang patut kita lihat kerana banyak idea-idea fresh boleh dijana imaginasi kita dengan hebat. Sentiasa di update dengan pelbagai content resources baru tanpa batasan.

Stress boleh diuruskan dengan baik dan tak perlu susah payah jumpa doktor yang hanya akan berikan 'dadah' yang memberi side-effect pada badan kita. Elakkan 'dadah' dan gunakan sedaya mampu kaedah yang semulajadi untuk meredakan stress.  Jaga makan minum yang baik serta gaya hidup sihat. Usah terperuk di dalam rumah terlalu lama, keluar dan lihatlah dunia. Begitu juga usah terperuk dalam kubikel pejabat, maka keluarlah dan lihatlah dunia yang luas.

:)

Saya faham di hari Isnin ini biasanya Monday Blues dan pernah alaminya dulu. Kini tidak lagi sejak saya resign daripada gov tahun 2010. Menjadi full time business dan membantu orang lain supaya tidak stress yang memudaratkan. Ada juga yang ketagihan dadah kerana ingin mengelakkan stress, tidak dinafikan kerana sistem perubatan konvensional kita membawa ke arah penggunaan dadah 'terhormat' dan berlesen daripada badan-badan perubatan dunia.

Moga kita dapat lakukan perubahan lebih baik di masa hadapan !


" The More U Give, The More U Get Back "

 ★★★★★★★★

 Antara sumber terbaik dari Internet :


  ★★★★★★★★

Tiada ulasan

Leave a Reply